Upoznajmo Sinišu

Upoznajmo Sinišu

Siniša je baš poput Daria višegodišnji član Udruge Videatur. Siniša je, kako navodi, bio prva generacija koja je dobila slušna pomagala dok je pohađao Suvag 1970. godine. Osim što je aktivan u zajednici gluhih, Siniša je i neumorni borac za prava gluhih.

Pročitajte što nam je rekao o sebi.

Ja sam Siniša Fezi. Rođen 13. 3.1966 u Zagrebu. Od rođenja sam takoreći gluha osoba, jer sam kao beba imao Hepatitis toxica, zbog čega sam dobio streptomicin i od toga oglušio. U Suvag sam krenuo 1970 godine i ja i moji vršnjaci smo prva generacija koja smo dobili zaušna pomagala. Paralelno sa Suvagom, išli smo i na Jabukovac gdje smo završili osnovnu školu. Bili smo izuzetna generacija, uspješni velika većina. Odande me je put vodio u Kutinu gdje sam završio elektrotehničku školu. I nakon toga sam se preselio u Slavoniju blizu grada Lipika. Tamo sam radio na više mjesta ali zadnje radno mjesto mi je bilo u staklani, točnije u tvornici auto industrije za stakla. Radio sam malo više od 23 godine u staklani. Otac sam troje djece i djed čak 6 unuka. Oženjen. Bavio sam se dugo godina folklorom i smatram da mi je to puno pomoglo da razvijem sluh i govor. Dugogodišnji sam admin grupe Gluhi i nagluhi Hrvatska. Borac sam za prava osoba oštećenih sluha. Imao sam dosta susreta sa političarima, predsjednikom, pravobraniteljima, ministrima, i drugim društvenim organizacijama koja se bave problemom osoba koje ne čuju. Dobro se služim sa dvoručnom abecedom, znakovni jezik nešto razumijem. I zaista mi je drago što hzj napreduje, što ima sve više interesanata za hzj. Još bi htio da se hzj uvede u vrtiće, škole bar kao izborni predmet. Nadam se da ćemo svi zajedno uspjeti u tome. Sretan sam što postoji Udruga Videatur i udruga gluhih iz Nove Gradiške. Sretan sam zbog toga jer vidim da se mladi ljudi bore i trude se da nama gluhima bude bolje. Zato se ne bojim za budućnost gluhih. Samo zajedničkim snagama, radom možemo uspjeti. Vidim da ima podjela među nama. Npr. gluhi ako ne znaš hzj a netko drugi je nagluh i ne zna hzj taj u većini slučajeva nema pristupa takvim gluhim ljudima. To mene žalosti i moramo shvatiti da samo zajedništvom možemo doći do rezultata, do boljeg za sve nas. Sve vas pozdravljam sa željom da i dalje budete uporni i borite se za naša prava i naš boljitak.

Projekt “Uključivanje gluhih i nagluhih u zajednicu-vol.2” mi se sviđa zbog toga što mi olakšava dostupnost informacijama kod dobivanja usluga različitih socijalnih usluga uz pomoć tumača.

Projekt je financirala EU iz ESF-a, OP Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u vrijednosti od 908.327,79 kn sa stopom sufinanciranja od 100%.


Zatvori izbornik