Uključivanje gluhih i nagluhih u zajednicu-vol.2

Uključivanje gluhih i nagluhih u zajednicu-vol.2

Udruga (na)gluhih osoba Videatur započela je s provođenjem projekta pod nazivom Uključivanje gluhih i nagluhih osoba u zajednicu –vol.2. Projekt je odgovor na poziv Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom-faza II i nastavak je istoimenog projekta koji je Udruga Videatur provodila unatrag dvije godine, a koji se pokazao vrlo uspješnim i korisnim.

Opći cilj projekta je osigurati podršku gluhim i nagluhim osobama u prevladavanju komunikacijskih barijera, te povećati stupanj njihove inkluzije u društvo uz asistenciju tumača znakovnog jezika. Ovaj projekt je tailor-made projekt koji je dizajniran prema specifičnim potrebama članstva udruge, a na temelju iskustva stečenog iz prve faze poziva. Projekt odgovara ciljevima strategije Europa 2020 u dijelu koji se odnosi na socijalno uključivanje.

Uz 20 postojećih korisnika, tijekom trajanja projekta pridružit će se još 15 korisnika, pripadnika ciljane skupine-osobe oštećena sluha od 18 godina na više, koji posjeduju rješenje o tjelesnom oštećenju i žive na području grada Zagreba, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, kako bi im se pružanjem usluge osobne asistencije povećala kvaliteta života u svim područjima života, što je ujedno i specifični cilj projekta.

Pružanjem usluge osobne asistencije osobama s invaliditetom, odnosno s oštećenjem sluha, osim olakšane komunikacije, također im se podiže samopuzdanje jer napokon mogu biti nezavisniji i samostalniji od strane svojih najbližih koji su prije osobnog asistenta-tumača, te usluge obavljali umjesto njih.

Također, vrlo je važno istaknuti kako adekvatan prijevod zapravo uvelike utječe na ishod određene aktivnosti, što znači da kod komunikacije osobe oštećena sluha s čujućom populacijom, često zna doći do buke u komunikacijskom kanalu. Prevoditelj je neophodan kako bi se takve situacije spriječile.

Korištenjem usluga prevoditelja olakšat će se mogućnost integracije  u društvenu zajednicu i redovne škole, a rezultat toga će biti rasterećenje instutucija socijalne skrbi, te povećanje socijalnog kapitala zajednice kroz povećanje funkcionalnosti osoba oštećena sluha.

Ukupno 35 osoba oštećena sluha imat će na raspolaganju 2 tumača, te mogućnost korištenja usluga prevođenja u svim životnim situacijama u kojima će imati potrebu za tim. 20 korisnika iz prve faze poziva, nastavlja korištenje usluge uz asistenciju jednog tumača, dok će 15 novih korisnika na raspolaganju imati drugog tumača.

Projekt Uključivanje gluhih i nagluhih osoba u zajednicu-vol.2, nastao je kao rezultat višegodišnjeg rada Udruge Videatur u provedbi projekata koji za cilj imaju povećanje kvalitete života osoba oštećena sluha. Udruga trenutno zapošljava 5 osoba, posjeduje svu potrebnu opremu za provedbu aktivnosti iz projekta, kao i odgovarajući know-how nužan za pružanje usluge osobne asistencije gluhim i nagluhim osobama.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u iznosu od 908.327,79 HRK. Intenzitet potpore iznosi 100%.

Trajanje projekta je 28 mjeseci.

Odgovori

Zatvori izbornik