Uključivanje gluhih i nagluhih osoba u zajednicu

Uključivanje gluhih i nagluhih osoba u zajednicu

Udruga (na)gluhih osoba „Videatur“ započela je provedbu projekta „Uključivanje gluhih i nagluhih osoba u zajednicu“.Projekt financira Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda, a podržan je kroz natječaj „Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom“.

Projekt se provodi u partnerstvu s Udrugom gluhih i nagluhih osoba iz Nove Gradiške; a trajanje projekta je dvije godine. Provedba je započela u travnju ove godine, a završava u travnju 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta je 794.197,00 KN, a iznos EU financiranja je 100 %.Projekt se provodi na području grada Zagreba, te zapadnog dijela Brodsko-posavske županije. Ciljna skupina ovog projekta su gluhe i nagluhe osobe od 18 do 65 godina starosti koje žive na tom području.

Opći cilj projekta je osigurati podršku gluhim i nagluhim osobama u prevladavanju komunikacijskih barijera.Specifični ciljevi projekta su:

  • Povećati stupanj društvene inkluzije osoba oštećena sluha uz asistenciju tumača znakovnog jezika.
  • Povećati kvalitetu života 40 osoba s oštećenim sluhom s područja grada Zagreba i zapadne Slavonije kroz dostupnost usluge tumača znakovnog jezika u svim životnim situacijama.

Projektom je omogućeno zapošljavanje dva tumača hrvatskog znakovnog jezika, koji su nakon provedene edukacije osposobljeni za pružanje usluge tumačanja i prevođenja na hrvatski znakovni jezik korisnicima kojima je to potrebno.

Nažalost, upravo zbog specifičnosti njihovog hendikepa gluhe i nagluhe osobe često ostaju isključene, gotovo izolirane, iz društva, kako od najranije dobi – u obrazovnom sustavu zbog nedostatka tumača znakovnog jezika, pomagala…, tako i kasnije u radnim odnosima. Zbog komunikacijske barijere, kao glavne prepreke u zdravom suživotu s ostalim članovima zajednice, gluhe osobe ostaju upućene jedni na druge. U takvoj situaciji oni ostaju neinformirani i u nemogućnosti da ostvare svoje potrebe-od socijalizacije do prihvaćanja, kao i ostvarenja svojih potencijala.

Provođenjem ovog projekta Udruga (na)gluhih osoba Videatur će pomoći svojim članovima u zaštiti njihovih interesa, promicati sve aspekte kvalitetnog življenja osoba oštećena sluha i osvijestiti širu društvenu zajednicu o položaju gluhih/ nagluhih osoba. Također, nastojat ćemo što više informirati naše članove o pravima koja im pripadaju i pomoći im u njihovom ostvarenju.

Vjerujemo kako će provođenje ovog projekta rezultirati pozitivnom vidljivošću osoba s oštećenjem sluha, te njihovoj lakšoj integraciji u širu društvenu zajednicu, čime će doći do povećanja socijalne kohezije u svim zajednicama uključenima u provedbu.

Odgovori

Zatvori izbornik