Rast interesa čujućih za potrebe osoba s oštećenim sluhom

Rast interesa čujućih za potrebe osoba s oštećenim sluhom

Projekt Uključivanje gluhih i nagluhih osoba u zajednicu-vol.2 u četvrtom je mjesecu provedbe. Svih 35 korisnika dodjeljeno je svojim komunikacijskim posrednicima i do sad bilježimo samo pozitivna iskustva. Korisnici koji su sudjelovali i u prošlom projektu samo su nastavili koristiti usluge, a tumačica Valerija i dalje im svakodnevno stoji na usluzi. Novi korisnici brzo su se uhodali u princip rada, a ako su neke nejasnoće i postojale, naša nova komunukacijska posrednica Marijana pojasnila im je svaku pojedinost. Povratna informacija korisnika je isključivo pozitivna i uvjereni smo da će tako i ostati.

Najveću potrebu za komunikacijskim posrednikom korisnici i dalje imaju u obrazovnim i zdravstvenim instutucijama, no sve više i za potrebe njihova profesionalnog napretka. Tako  je u prošlom mjesecu zabilježena povećana potražnja za tumačima prilikom razgovora za posao i raznih edukacija neformalnog tipa u kojem gluhe i nagluhe osobe sada mogu ravnopravno sudjelovati.

Odlična komunikacija između komunikacijskih posrednika također ima veliku ulogu u kvaliteti pružanja usluge, što se najbolje vidjelo tijekom korištenja godišnjeg odmora zbog kojeg nitko od korisnika nije bio uskraćen za uslugu.

Važno je napomenuti da je projekt imao i velik utjecaj na interes čujućih osoba koje rade ili na bilo koji način sudjeluju u životu nagluhih osoba, za aktivno sudelovanje u smislu pružanja podrške gluhima i educiranju po pitanju njihove inkluzije u društvo i načina na koji komunicirati s njima.

Smjernice za pravilno ponašanje i komunikaciju s gluhim i nagluhim osobama postavljene su u prostorijama udruge kako bi dali do znanja osobama oštećena sluha da poštujemo njihovu kulturu i da im na njihov način pokušavamo olakšati uključivanje u svijet čujućih.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u iznosu od 908.327,79 HRK. Intenzitet potpore iznosi 100%.

Trajanje projekta je 28 mjeseci.

Odgovori

Zatvori izbornik