PROMOCIJA SLIKOVNICA U STUDENTSKOM CENTRU

PROMOCIJA SLIKOVNICA U STUDENTSKOM CENTRU

Iz uvodne riječi Magdalene Milić, prof.: “Životni uvjeti osoba oštećena sluha i govora zasnivaju se na diskriminaciji i nasilju koje počinje već u obrazovnim ustanovama, kao što su vrtići i osnovne škole. Na taj se način u mentalitetu (na)gluhih osoba stvara pogrešna procjena stvarnosti – dezinformacija. Gluha ili nagluha djeca, od malena se tretiraju kao ‘medicinski’ problem, marginalizira ih se i ne uključuje u primarne izmjene informacija i socijalne odnose.

Slikovnice, koje vam danas predstavljamo, jedan su prvih su koraka na izlasku iz takvog svijeta. Zahvaljujući gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i šport, njihovom projektu ‘Otvoreno do života bez nasilja’ i pravobraniteljici za djecu prva je slikovnica ugledala svjetlo dana 2007. godine.

Taj je projekt iznjedrio tri edukativne slikovnice čiji su glavni likovi gluhi dječak Adam i nagluha djevojčica Eva. Priče su zasnovane na temelju osobnih iskustva same autorice, ali i ostale gluhe i nagluhe djece i dopuštaju nam na tren promotriti komadiće svakodnevice (na)gluhe djece. Naslovi „U gradu“, „U školi“ i „U obitelji“ nisu samo usmjereno iznošenje iskustva, već nam daju kratak pregled nivoa problema s kojim se u svakodnevnom životu susreću djeca oštećena sluha i govora.

No, cilj projekta nikad nije bio opominjanje ljudi i društva zbog već nastalih situacija nego poticanje na razmišljanje, planiranje budućnosti bez predrasuda. Stoga, ove slikovnice nisu samo namijenjene kao podrška roditeljima i djeci oštećena sluha već bi trebale postati dio obrazovanja budućih nastavnika (kako onih u državnim školama, tako i onih u specijaliziranim), knjiga prijateljstva za sve nas, vodič za budućnost bez nasilja.”

Odgovori

Zatvori izbornik