Pomoć tumača ključna i kod zapošljavanja

Pomoć tumača ključna i kod zapošljavanja

Poznato je kako je gluhim i nagluhim osobama puno teže svladati standardni jezik i njegovu gramatiku i to iz razloga što ga ne uče istim intenzitetom kao čujući. Gluhim osobama je  prioritet svladati znakovni jezik koji im je materinji. Stoga ne čudi kako pisanje službenih dopisa, zamolbi i životopisa predstavlja određen problem za osobe oštećena sluha.

Većina poslodavaca nije upoznata s problemom svladavanja standarnog jezika u pismu kod gluhih osoba i često pogrešno znaju protumačiti pisane zamolbe osoba oštećena sluha.

Malo je sluha općenito na tržištu rada za osobe s invaliditetom, a specifičnost invaliditetat kod gluhe osobe stvara poseban problem u komunikaciji zbog jezične barijere. Zato je komunikacijski posrednik neophodan od samog početka prilikom konkuriranja za neko radno mjesto od strane gluhe osobe.

Naši tumači i koordinator trenutačno su u procesu pomaganja našim korisnicima da sastave što bolji životopis i molbu kako bi se poslodavcima predstavili u najboljem svijetlu.

Iako je u današnje vrijeme neusporedivo više mogućnosti za osobe s invaliditetom, i dalje ima puno prostora za napredak na tom području. Jedan od odličnih primjera je i portal za pretragu poslova moj posao koji je uveo novu kategoriju  pod nazivom „Katalog radnih mjesta zaposlenih osoba s invaliditetom“( https://www.moj-posao.net/Poslodavci/Info/Disability-Catalog/) gdje je moguće pretražiti poslove na kojima su već zaposlene osobe s invaliditetom, kao i točan opis poslova kojima se bave. Na taj način potiče se osvještenost poslodavaca o radnim sposobnostima osoba s invaliditetom i potiče ih se na otvaranje novih radnih mjesta prilagođenh osobama s invaliditetom.

Korisnici koriste pomoć tumača  kod samog razgovora za posao, što za njih ima višestruku korist, jer poslodavci u većini slučaja ne znaju kako komunicirati s osobama oštećena sluha, pa dolazi do nerazumjevanja i to se obično završava na štetu i jedne i druge strane. Tumači pomažu da se razgovor odvija razgovjetno i da obje strane u potpunosti shvate uvijete zaposlenja.

Vjerujemo da je pomoć naših komunikacijskih posrednika uvelike pomogla korisnicima pri traženju posla, veselimo se njihovim rezultatima i nadamo se da će poslodavci prepoznati kvalitete i mogućnosti osoba oštećena sluha i pružiti im priliku za radni odnos.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u iznosu od 908.327,79 HRK. Intenzitet potpore iznosi 100%.

Trajanje projekta je 28 mjeseci.

Odgovori

Zatvori izbornik