Nastavak uspješne suradnje tumača i osoba oštećena sluha

Nastavak uspješne suradnje tumača i osoba oštećena sluha

Korisnici usluge prevođenja iz prve faze projekta pod nazivom Uključivanje gluhih i nagluhih u zajednicu oduševljeni su nastavkom istoga. Usluga koju su koristili unatrag dvije godine, koliko je trajao prethodni projekt, uvelike im je olakšala obavljanje svakodnevnih aktivnosti i pospješila njihovu socijalizaciju. Tumači iz Udruge Videatur koji su bili zaposleni na projektu, nastavljaju svoj rad i dalje. Uz 20 zadovoljnih korisnika, polako  im se pridružuje i 15 novih.

Usluga prevođenja najviše se koristila kod posjeta liječniku, prilikom prisustva na raznim predavanjima uključujući i autoškole,te razne edukacije neformalnog tipa, kao i kod intervjua za posao.

Naši korisnici bilježe velik napredak i dobre rezultate u svim sferama života, a u realizaciji kojih su im uvelike pomogli naši tumači.

Kako to obično biva, tumači i većina korisnika usluge prevođenja postali su prijatelji, pa se iz toga prijateljstva rodila nova suradnja i to u obliku asistiranja gluhih i nagluhih osoba prilikom aktivnosti koje provodi Udruga Videatur. Primjere takve suradnje možete pronaći na našem youtube kanalu i društvenim mrežama udruge.

Usluga stručnog prevođenja omogućila je našim korisnicima da budu samostalni i da bolje razumiju čujuće s kojima je zbog nepoznavanja adekvatnog načina sporazumjevanja, komunikacija bila vrlo ograničena. To u prijevodu znači da bolje razumiju liječnike, lakše se snalaze u komunikaciji s raznim institucijama, te slobodnije postavljaju pitanja i izražavaju mišljenje. Sve to im omogućava bolju uključenost u svijet čujućih, koji nažalost još uvijek, najviše zbog jezičnih barijera, nije prilagođen osobama oštećena sluha.

Uz pomoć tumača, osobe oštećena sluha mogu živjeti život punim plućima i ne biti ograničeni u djelovanju zbog toga što ne čuju.

Uključivanje gluhih i nagluhih osoba u zajednicu-vol.2  rezultat je potrebe nagluhih osoba za nastavkom normalnog, uključenog i samostalnog života.

Provedbom ovog projekta nadamo se osigurati korisnicima još bolju uslugu, uključiti ih u još više aktivnosti i omogućiti im da budu još samostalniji.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u iznosu od 908.327,79 HRK. Intenzitet potpore iznosi 100%.

Trajanje projekta je 28 mjeseci.

Odgovori

Zatvori izbornik