Marijana-socijalno angažirana prevoditeljica znakovnog jezika

Marijana-socijalno angažirana prevoditeljica znakovnog jezika

U sklopu projekta Uključivanje gluhih i nagluhih osoba u zajednicu-vol.2 predviđeno je zapošljavanje dva tumača znakovnog jezika.

Tumači znakovnog jezika zaposleni su, i već gotovo tri mjeseca djeluju kao komunikacijski posrednici osobama oštećena sluha.

Budući da su baš tumači ključni faktor kod uključivanja gluhih osoba u zajednicu, bilo bi korisno saznati nešto više o njima. Videaturove tumačice, Valerija i Marijana, odlučile su odgovoriti na par pitanja ključnih za razumjevanje njihova posla i njihove uloge u olakšavanju snalaženja gluhih u svijetu čujućih.

Marijana je i sama nagluha osoba i iz vlastitog iskustva može potvrditi problematiku gluhih i nagluhih osoba. Isto tako, navodi kako je većina nas i dalje nedovoljno informirana o potrebama gluhih osoba. Čak do te mjere da se i dalje izraz gluha osoba poistovjećuje s izrazom gluhonijema osoba.

Na pitanje zašto je odlučila raditi kao tumač, Marijana navodi da joj je to došlo prirodno i da joj je gluho okruženje normalno, budući da je odrasla u nagluhoj obitelji.

Terenski rad joj je najdraži, pogotovo rad u školi gdje se djecu i čujuće osobe uči znakovni jezik. Ističe da je njoj ,kao nagluhoj osobi, posebno zadovoljstvo vidjeti da čujuće osobe uspješno svladaju osnove znakovnog jezika.

Marijana odmalena prevodi gluhim osobama, a kao službeni prevoditelj hrvatskog znakovnog jezika je počela raditi prije nešto više od godinu dana.

Znakovni jezik nametnuo joj se kao prirodan, budući da je odrasla u obitelji gdje su svi pohađali školu za gluhe i nagluhe osobe Slava Raškaj, te su znali znakovni jezik. Marijana je pohađala školu za čujuće i možda se baš zato posebno angažira za prava gluhih osoba i njihovu uključenost u društvo. Navodi kako se još uvijek gluhe i nagluhe osobe suočavaju s problemom needuciranosti čujućih osoba po pitanju njihove problematike i smatra da bi svaka čujuća osoba, posebno na ključnim pozicijama u institucijama čije usluge koriste i gluhe osobe, trebala biti upoznata s osnovama znakovnog jezika.

Marijana podržava sve projekte namjenjene gluhim osobama i smatra ih hvalevrijednima.

Nositelj projekta Uključivanje gluhih i nagluhih osoba u zajednicu-vol.2 , Udruga Videatur, prepoznala je  tu problematiku i kroz svoj rad potiče uključivanje gluhih osoba u društvo kroz edukativna i društvena događanja.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u iznosu od 908.327,79 HRK. Intenzitet potpore iznosi 100%.

Trajanje projekta je 28 mjeseci.

Odgovori

Zatvori izbornik