Edukativno-zabavni program udruge Videatur

Edukativno-zabavni program udruge Videatur

Udruga (na)gluhih osoba Videatur provodi projekt Uključivanje gluhih i nagluhih osoba u zajednicu-vol.2. Projekt je nastavak istoimenog projekta koji  se pokazao iznimno uspješnim, a uključivao je samo 20 korisnika. Tekući projekt osigurao je uvjete za još 15 korisnika, tako da uslugu tumačenja i asistencije sada koristi ukupno 35 korisnika.

Budući da su „stari“ korisnici već dobro upoznati s uslugom, pružateljima usluge, odnosno tumačima, pa i samim radom udruge, nimalo ne čudi njihov angažman i u onim aktivnostima udruge koje nisu izravno vezane za projekt, ali neizravno uvelike pridonose inkluziji gluhe osobe u društvo.

Tako je udruga Videatur osmislila zanimljive edukativno-zabavne metode u kojima i gluhe i čujuće osobe mogu puno toga naučiti i osvijestiti.

Snimanje putopisa obično predvodi jedan od tumača iz udruge, uz ne rijetko sudjelovanje nekoga od gluhih i nagluhih članova udruge i projekta. Ova „izvannastavna aktivnost“ zahtjeva dosta truda, krenuvši od odabira zanimljive lokacije, istraživanja njezinih atrakcija, selekcije onog najzanimljivijeg, te prevođenja na znakovni jezik. Nakon toga slijedi snimanje, montiranje i objava na društvenim mrežama udruge. Putopis se objavljuje svakog ponedjeljka na facebook stranici udruge https://www.facebook.com/info.videatur/

Svakog petka naši vrijedni tumači i korisnici odabiru jednu pjesmu i prevode ju na znakovni jezik. Kako bi u njihovu radu uživali baš svi, video sadrži i zvuk i titlove i znakovlje. Pjesme većinom odabiru oni koji ih „pjevaju“,no svaka želja sa strane se uvijek vrlo rado ispuni.

Mnogi poznati glazbenici, među kojima su Jacques Houdek, Opća opasnost i Elemental, oduševljeni ovakvom interpretacijom njihove pjesme, sadržaj vrlo rado dijele na svojim društvenim mrežama gdje je također odlično prihvaćena.

Jedna od zanimljivijih suradnji udruge Videtur je ona sa bendom Soulfingers gdje smo išli live. : https://vimeo.com/362258708

Na službenoj stranici udruge na vimeo-u nalaze se sve pjesme „otpjevane“ znakovanjem, a svakog petka ih možete naći na facebook stranici udruge.

Udruga je nedavno uvela i neke nove rubrike koje objavljuje na YouTube kanalu. Iako prilično  nove, već su pokupile dosta simpatija.

(gluhi vs. čujući-telefoniranje nekad i sad)

Sve ove aktivnosti pomažu gluhim i nagluhim osobama da se oslobode ograničenja koje ponekad osjećaju u svijetu koji im u većini slučajeva nije prilagođen. Osim vlastite inkluzije u društvo, rade i na educiranju čujućih o kulturi gluhih i načinu života u tišini.

Sudjelovanje u ovim aktivnostima produbljuje odnose između tumača i čujućih s korisnikom usluge i na taj način se usluga širi ne samo na ispunjavanje osnovnih  potreba gluhe osobe, već i na pružanje podrške pri ostvarivanju njihovih hobija, interesa i kvalitetnijeg iskorištavanja slobodnog vremena, a u svrhu poboljšavanja kvalitete života gluhe i nagluhe osobe.

Čujuće osobe tako na jednostavan i zabavan način uče o stvarnim potrebama, ali i preprekama s kojima se susreću gluhi dok istovremeno raste njihov interes za učenje kulture gluhih i načina za međusobno razumjevanje i sporazumjevanje.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u iznosu od 908.327,79 HRK. Intenzitet potpore iznosi 100%.

Trajanje projekta je 28 mjeseci.

Odgovori

Zatvori izbornik